Fartøyer i fiskekjøp og fiske

RLA 1969 (21102).

Denne siden handler om de større båter som ikke var med i merkeregisteret for fiskebåter, men som ble benyttet til fiskekjøp og fisktransport osv.

 

 Galeaser og jakter

Skippere og styrmenn

Jektene - diverse

Jekter i Rødøy

 

FORSØKET, seilskjøyte

© RLA. FFR.

Foto som er skannet fra "Rødøykalenderen" 1984-03. Beskrevet slik: Seilskjøyte fra Svinvær. Fotografiet viser seilskjøyta "Forsøket". Båten var da eid av Alfred Danielsen, Svinvær. "Forsøket" var først bygd som storlistring, men ble senere ombygd til seilskjøyte. Båten var omkring 50 fot. Alfred Danielsen drev fiske med denne skjøyta på Trænabanken og på Røstbanken. Bildet eies av Rolf Danielsen. (Foto: Alsing Einvoll)."

Rødøyløven I

Foto som er skannet fra "Rødøykalenderen" 1985.  Det som står skrevet: "Rødøyløven med tørrfiskfarm på Bodø havn ca 1920.  Fartøyet, en skonnert på nærmere 84 fot, ble bygd i Rudkøbing i Danmark i 1871.  Den het da Roma, men ble døpt Rødøyløven da M. Lossius på Rødøya kjøpte den i 1918.  Motoren som står ombord på dette bildet, er en 90 HK Bolinder.  Skipets lasteevne var på ca. 200 tonn.  Rødøyløven ble senere solgt til Kristiansund og forliste utenfor Mørekysten i 1956.  Bildet eies av Kolbjørn Lorentzen."

Rødøyløven II

Foto som er skannet fra "Rødøykalenderen" 1985.  Det som står skrevet: "RØDØYLØVEN som oppkjøpsfartøy i Lofoten.  I begynnelsen av dette århundret, var det mange oppkjøpsfartøyer fra Rødøy i Lofoten under vinterfisket.  Det ble kjøpt skrei, som ble flekket og saltet ombord.  Fisken ble videreforedlet til klippfisk før den ble faktet til Kristiansund eller Bergen.  Nederst til venstre på dette bildet ser vi maskinisten ombord, Ole Svensen fra Tjongsfjord.  Nederst til høyre står skipperen, Jens Loretnzen fra Gjerøy.  Bildet er tatt ca. 1920 i Lofoten.  Bildet eies av Kolbjørn Lorentzen."

Ryvarden

© FFR.

Foto som er skannet fra"Rødøykalenderen"  1986.  Det som står skrevet: "Ryvarden" var et kjent kjøpefartøy i Rødøy.  "Ryvarden" var en galeas på 72 fot, bygd på Stord i 1877.  I den tid båten var i Rødøy var den eid av Richard Røsok.  "Ryvarden" forliste omkring 1934 på vei til Bergen med tørrfisklast.  Bildet er tatt av Alsing Einvoll og eies av Magnus Andreassen".   Ryvarden ligger her ved Vågaholmen under gården Våga i Rødøy.

Wilhelmine - jaktfartøy

© FFR Fotoarkiv for Rødøy.

Jakta "WILHELMINE".

Foto som er skannet fra "Rødøykalenderen" 1984. Beskrevet slik: SEILFARTØYER PÅ KILAOSEN. Nærmest på bildet ser vi jakta Wilhelmine. Eier av jakta var firmaet Johan Falch, Tjong. Båten ble brukt som oppkjøpsfartøy i Lofoten. Kaptein ombord var Johan Falchs eldste bror, Martin Falch. Bildet eies av Jan Odin Falch. (Foto: Johan Rasch).

En "listerbåt" fra Selsøyvik og en Jekt fra Rødøy

© FFR (Herborg Hansen).

Foto som er skannet fra "Rødøykalenderen" 1985.   Det som står skrevet: "BRYLLUPSSKYSS. Bildet viser bryllupsfølge på havna i Lossvika i 1905.  Brudeparet er Olav Jæger fra Selsøyvik og Inga Gullhav fra Tromsø.  Følget skal hjem til Selsøyvik for å feire bryllup etter vielsen i Rødøy kirke.  Følget er fotografert ombord i en listerbåt.  Fartøyet i bakgrunnen er jekta "Foreningen". Foto: Johan Rasch.  Bildet eies av Herborg Hansen".

Seilskjøyte fra Flatøya - Havella

© FFR. (Thea Svendsen).

Foto som er skannet fra "Rødøykalenderen" 1985.  Det som står skrevet: "SEILSKJØYTE FRA FLATØY.  På bildet ser vi seilskøyta "Havalla" på Valværsundet  ca1909.  Mannskapet ombord er Hans Jensen og sønnene Magnus, Mekias, Ole og Johannes.  Mange av de første seilskøytene var ombygde listerbåter, det vil bl.a. si at de ble dekket og fikk bom.  Bildet eies av Thea Svendsen".

Rap av Flatøy

Johan Emil Gundersen Ja dette er Flatøy båt. Mener denne båten var eid av Hans Jensen og sønnene Mekkias - Johannes- og Ole Hansen. ( Ole Kristoffer Berg Hansen) Nyttårsaften 1919 var Hans og sønnene Mekias og Johannes i Valvær utrustet for vinterfiske. Da røk det opp en orkan og stor springflo.Båten med alt fiskeutstyr forliste og sank på Valværsundet. Året etter kjøpte de en ny båt. Klipperbau skøyte som hette Ågot. Ole døde i 1918 i spanskesyken.

Før dette:

Geir-Kyrre Flatøy Olsen For å gi litt mer info. Bildet lå i et album etter min morfar. Han var sønn av Ole Kristoffer Berg Hansen fra Flatøy. Ole, var sønn av Hans Martines Christian Jensen, Flatøy. 

Johan Martin Mathisen Det er jo ei seilskjøyte, men navnet tyder på at det er satt inn motor. Merkeregisteret er først fra 1921. Motor i fiskefgartøy skjedde fra 1910 og utover. Er båten solgt fra Rødøy før 1921 - er hun ikke i registeret for Rødøy, men kan være i en annen kommune etter den tid....Rap var en mye brukt motor - hele 15 i de første 100 båtene i registeret.http://www.rla1836baat.com/
 

Kilde: Fjesboka: Rødøy før og nå, sist 13.7.2016. 

RLK sin båt

FLOTT TREBÅT TIL SALGS

legg i min finn    utskriftsvennlig format    tips en venn

 

 

 

 

Kontakt

 

 

Navn

Thor Magne Hoff

 

 

E-post

Send epost

 

 

Telefon

75098800

 

 

Mobil

91706783

 

 

 

Ønsker ikke kontakt med telefonselgere

 

 

Adresse

Tjongsfjorden
8186 Tjongsfjorden

 

 

 

Info

 

 

Type

Yrkesbåt/Sjark/Skøyte

 

 

Merke

Andre

 

 

Pris

400.000,-

 

 

Pris på forsikring av denne båten

 

 

Årsmodell

1974

 

 

Antall fot

48

 

 

Lengde

1461 cm

 

 

Bredde

482

 

 

Dybde

216

 

 

Motormerke

Cummins

 

 

Motortype

Marinediesel

 

 

Motor str.

300

 

 

Drivstoff

Diesel

 

 

Materiale

Tre

 

 

Farge

Hvit/blå

 

 

Soveplasser

4

 

 

 

Andre Yrkesbåt/Sjark/Skøyte


Beskrivelse:

Eies av Rødøy-Lurøy Kraftverk AS
Bygd av EM.Moen & Sønner, Risør.

Selges til høystbydende over 400000 kr.

Utstyr:

Radar Furuno
VHF Raython
Ekkolodd Skipper 502
Kartplotter Sea Pro 2000
Sentralfyr
Brannslukkere 4 stk.
Aggeregat 230V, 8kW
Ankervinsj m/nokk
Bom m/vinsj+hydraulisk toppingsvinsj